Головна » 2014 » Квітень » 2 » Наглядно про корупцію ...
17:16
Наглядно про корупцію ...






Чому це стало можливим та як з цим боротися?


Проблема недостовірного декларування доходів можлива через існуючі до сьогодні прогалини в законодавстві, де взагалі відсутній контроль за майновими деклараціями службовців, відсутні механізми виявлення недостовірності даних, не передбачено санкцій за неправдиві дані. Максимальний розмір штрафу за неподачу декларації становить смішні 435 грн.(25 неоподаткованих мінімумів громадян).

Для того, щоб змінити цю ситуацію, громадянські активісти на чолі з Transparency International Україна та спільно з міністерством юстиції України вже розробляють нововведення на законодавчому рівні, які мають врегулювати конфлікт інтересів публічних службовців та запровадити ефективний фінансовий контроль за статками посадовців. Зокрема, вони передбачають:

Створення Національної комісії з питань запобігання корупції, до функцій якої буде входити перевірка декларацій службовців та їх фактичного способу життя.
Створення загальнодержавної електронної системи майнових декларацій службовців з вільним онлайн доступом до неї усіх охочих. Значне посилення відповідальності як не за подання службовцями власних декларацій, так і за неправдиві відомості в них.


Нова влада має бути прозорою

Тотальна корумпованість колишнього режиму, відверте нехтування нормами закону стали причинами повної недовіри громадян до очільників державної влади на всіх рівнях. Згодом це вилилося в масовий народний протест, що завершився повним переформатуванням влади. Нова владна команда сьогодні має шанс довести власну відкритість та підтвердити принцип верховенства права, за який вболівають люди всієї країни. Відкритість фінансових відомостей службовців – це найкращий індикатор чесності чи брехні. Адже декларації замовчують лише ті, кому є що приховати від громадськості.

За законом декларації українських посадовців мають стати доступними не пізніше як через 30 днів від 1 квітня та містити лише правдиву інформацію. Будь-яка помітна розбіжність між задекларованим та реальним стилем життя стане відома усім. Ми вас у цьому запевняємо!


Підготовлено громадською кампанія з моніторингу стилю життя високопосадовців України здійснюється за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Представництва Фонду Фрідріха Науманна в Україні.

Джерело - 
http://ti-ukraine.org/news/4499.html

Переглядів: 527 | Додав: CSC | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]